0:00 / 0:00

08 May 2021

stories


Personal training is voor mij krachttraining

Het verhaal van Wouter Vandevenne, oprichter en bezieler van Gym W&S, is er één van blijven zoeken, doorzetten en de beperkingen van je mind overstijgen. "Ik had mij erbij neergelegd dat ik altijd 'de dikke' zou zijn die net niet goed genoeg was om in eerste klasse te voetballen”, vertelt hij. Mijn kantelmoment is gekomen wanneer ik 10 jaar geleden krachttraining ontdekte. Dit gaf me de kennis en het vertrouwen om eindelijk te geloven in mezelf.38 is Wouter intussen en al 7jaar bouwt hij eigenzinnig aan zijn eigen holistisch trainingscentrum, samen met zijn vrouw en favoriete trainingsmaatje San. Zijn zoektocht begon echter al twintig jaar geleden toen hij op zijn 17de bij de eerste ploeg van STVV mocht voetballen. Een jongensdroom die slechts 1 jaar standhield ondanks een 3-jarig contract, omdat Wout als middenvelder altijd iets te traag leek door zijn gewicht. Elke week moest hij op de weegschaal, een diëtiste maakte een klassiek sportdieet wat niet was afgestemd op zijn maat. Hij moest bijvoorbeeld teveel koolhydraten eten die niet geperiodiseerd waren. Nu besef ik dat alles wat je eet een reden en plaats heeft. Voeding dient om je te voeden, niet om te vullen.

Door mijn blessures ben ik steeds door kinesisten goed geholpen om me terug op het veld te krijgen, maar mijn lichaam was niet sterk genoeg.

Mijn blessures bleven terugkomen, op dat moment kwam het besef dat ik zowel qua voeding als training iets moest veranderen. Mijn zoektocht begon 10 jaar geleden en ik had al snel door dat ik voor degelijke kracht scholing naar het buitenland moest. Ik ben in eerste instantie bij Wolfgang in Duitsland terecht gekomen. Vanaf dat punt ben ik alleen maar verder getrokken, Zwitserland, Amerika,...

Krachttraining is zoveel meer dan enkel bodyweight oefeningen doen. Personal training betekent voor mij krachttraining, een lichaam van 0 naar +2 brengen. Ik bleef op die 0 hangen. Een gezond lichaam nog sneller, sterker en beter maken. Hier heb je krachttraining voor nodig!

Wat er hier nog te veel gedaan wordt, is een atleet revalidatietraining blijven geven lang nadat hij gerevalideerd is. Hier komt de wetenschap van krachttraining aan te pas, en dit is iets totaal anders.

Te traag, te dik

Mijn voeding klopte niet, maar ik wist toen niet beter. Niemand kon mij helpen. Op een gegeven moment geef je op. Je gelooft het als ze zeggen dat je er zelf niets kan aan veranderen, dat het in je genen zit. Je legt je erbij neer dat je niet goed genoeg bent. Het was de start van mijn zoektocht naar een holistische kijk op training, voeding en levensstijl. Het is vandaag nog steeds mijn grootste drijfveer om jongeren en topsporters te helpen, waar ik toen geen hulp vond. Ik wil niet dat er nog 1 persoon is die met een kw’tje aan bij 35°C gaat lopen, in de hoop dat je door harder te zweten sneller kilo’s kan verliezen. Dat beeld achtervolgt me en motiveert me elke dag om mijn kennis door te geven.

Wat is jouw grootste mindshift?

Mijn belangrijkste shift was om het niet langer buiten mezelf te zoeken. De idee dat je zelf niets kan veranderen aan je lijf, dat anderen het beter weten en dat je gewoon moet luisteren, dat is bullshit. Mensen zoeken altijd excuses om de schuld bij externe factoren te leggen omdat zelfreflectie confronterend is. Je kan echt wel veranderen, maar je moet iets nieuw willen proberen en volhouden. Het is mijn persoonlijke motto geworden: ‘always be happy never be satisfied’

Bereiken wat onmogelijk leek.

Ik herinner mij nog goed de eerste keer dat ik mijn eigen buikspieren kon zien. Ik had altijd een buikje gehad. Toen mijn training en voeding klopte en een high intensity interval programma volgde, keek ik na enkele weken in de spiegel en dacht ik: wow, wat is dat, daar zijn ze dan toch! Het ongeloof bij het zien dat het toch kan, dat is echt een hemels gevoel. Op dat moment is er een hele geschiedenis van mij afgevallen. Het was een ongelofelijke mindshift: zie je, ik kan het wel!

De combinatie van juiste training & voeding is voor mij de essentie

Ik dacht tot 2017 dat veel sporten en trainen zou volstaan. Maar mijn grootste shift gebeurde toen ik holistisch begon te kijken en mijn levensstijl en voeding onderdeel maakte van mijn training. Vroeger keek ik naar voeding als calorieën die mij moesten vullen of die ik kon verbranden, nu benader ik dat veel bewuster en wetenschappelijker. Welke brandstof geef je jezelf echt? Ik kies nu voor voeding die mij echt voedt in functie van mijn doel. Voeding is zo essentieel. Elke atleet zou bewust met macro’s bezig moeten zijn. Niet gewoon een dieet volgen of maar wat naar binnen lepelen, maar echt zelf bewust leren omgaan met voeding.

Waar loopt jouw hart van over?

Voor mij is de job van Personal Trainer echt een droomjob, omdat iedereen die hier binnenstapt aan zichzelf wil werken. Je ziet mensen groeien, vooruitgaan en hun verwachtingen overstijgen, dat is het mooiste wat er is. Iemand blessurevrij maken na 3 maand krachttraining en daarna een sms’je krijgen over het onbeschrijfelijke gevoel dat hij/zij ervaart als die voor het eerst zonder pijn is kunnen gaan lopen. Dat ontroert mij keer op keer.

Wat wil jij nog bereiken?

Ik wil echt aan elke personal trainer uitdragen dat personal training zoveel meer is dan fysieke training. De kracht schuilt hem echt in die holistische kijk, de combinatie van trainingsleer, voeding, levensstijl, mindset en zelfs mental coaching. De kijk op personal training verbreden, daar wil ik graag aan bijdragen omdat ik ondertussen uit ervaring weet dat het gaat over een totaalaanpak en niet gewoon wat oefeningen geven. Het wetenschappelijk onderbouwd opbouwen van een trainingsprogramma (program design) is essentieel voor een doelgericht resultaat.

Daarnaast wil ik voor elke sporter echt de safe heaven zijn die ik zelf miste als topsporter. De plek waar ze terecht kunnen om zichzelf te overstijgen. Together we can achieve what you believe is meer dan een slogan, het is echt een visie die het hele W&S team uitdraagt.

Heb je ergens spijt van?

Ik heb veel geleerd onderweg en heb ook keuzes moeten maken. Ik was vroeger altijd de eerste die een pint mee ging pakken met de kameraden, nu ben ik de laatste die ze bellen. Ik weet dat ik mijn vrienden minder heb gezien en dit om al mijn tijd, energie en passie in mijn droom te steken. Het steekt wel, maar ik weet dat ze ergens ook wel trots zijn en mij zijn blijven steunen vanop afstand. Daar ben ik hen alvast erg dankbaar voor.