0:00 / 0:00

10 January 2022

stories


LIFEHACK - 10-3-2-1-010-3-2-1-0

10 uur voor je slapen gaat: stop met koffie drinken

Waarom? Iedereen weet dat cafeïne een opwekkend effect heeft.

Het probleem van koffie zit hem in de halfwaardetijd:

in 1 tasje koffie zit namelijk 70g cafeïne. De halfwaardetijd van koffie is 4 uur. Dit wil zeggen dat 4u later er nog altijd 35g cafeïne in je bloed aanwezig is. Nog eens 4u later is dit 17,5 g, en weer 4u later nog steeds meer dan 8g.

Dus stel je voor je laatste tasje koffie om 16 uur in de namiddag, 12 uur later om 4u 's ochtends kan je dus nog steeds de effecten van koffie voelen.

3 uur voor je gaat slapen: eet niet meer

Waarom? Dit heeft allemaal met je hormonen te maken. Leptine zorgt voor een verzadigingsgevoel (het zegt je dat je geen honger meer hebt). Leptine stuurt ook 's nachts je schildklier aan om je vetverbranding op te starten. Dus eet jij te laat op de dag nog een te grote maaltijd, zal je lichaam te hard moeten werken om dit allemaal nog te verteren EN heeft de leptine geen kans om tijdig je schildklier aan te sturen.

2 uur voor het slapen gaan: stop met werken

Waarom? Dit heeft te maken met cortisol! Om goed te kunnen slapen moeten we rustig zijn, zodat cortisol kan zakken. Cortisol is ons stresshormoon. Levensnoodzakelijk, maar het moet op de juiste momenten hoog en op de juiste momenten laag zijn! Concreet: in de ochtend moet ons cortisolniveau omhoog en 's avonds moet dit omlaag. We moeten alles in het werk stellen om dit te doen lukken. Werken heeft hier geen positieve invloed op.

1 uur voor het slapen gaan: geen blauw scherm meer

Waarom? Melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat we in slaap vallen, wordt onderdrukt als we te laat op de avond naar een blauw scherm staren. Het blauwe licht doet ons geloven dat het nog steeds dag is en voorkomt de aanmaak van melatonine! Met alle gevolgen van dien. Komt er dan nog een stresserende mail binnen via dat ding,...

0 keer op snooze duwen

Waarom? Goede slaap begint de ochtend ervoor!

Dit heeft weer te maken met ons cortisolniveau. Na het ontwaken wil je namelijk dat je cortisolniveau zo snel mogelijk hoog zit. Dit geeft het de mogelijkheid om van hoog naar laag te kunnen gaan

10-3-2-1-0

Je merkt dat het allemaal met onze hormonen te maken heeft. Hoe beter we hier de juiste balans in kunnen vinden, hoe makkelijker het lichaam zal toelaten om het resultaat dat jij wil, te bereiken.

Kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen een zeer groot verschil teweeg brengen!