0:00 / 0:00

05 January 2022

stories


Genetics load the gun, lifestyle pulls the trigger

Help, ik heb een traag metabolisme!

Maar wat is dat nu juist, je metabolisme? Als je zelf al eens geprobeerd hebt om gewicht te verliezen of zelfs om spiermassa bij aan te komen, dan ga je de term metabolisme zeker al zijn tegengekomen!

Opmerkingen die wij als coach wel eens te horen krijgen zijn vaak de volgende:Hoe kan ik mijn metabolisme versnellen?

Wij hebben in onze familie echt een slecht metabolisme, dus voor mij gaat het heel moeilijk worden. Eigenlijk kan ik zelf niks aan doen, het zijn mijn genen!

Dikwijls wordt de schuld in de schoenen van ons metabolisme geschoven. Probleem is dat mensen het voor de hand liggende negeren en de schuld gaan geven aan iets complex, iets wat ze zelf niet goed begrijpen. Dit complexe ding bepaalt dan of je "lean" bent of met overgewicht sukkelt.

Maar wat is dat nu je metabolisme?

Definitie:

Stofwisseling (of metabolisme) is het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in de cellen van organismen. Enzymen spelen bij deze omzettingen een centrale rol. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de opbouw van stoffen onder gebruik van energie (anabolisme) en de afbraak van moleculen, waarbij energie vrijkomt (katabolisme).

In mensentaal: je metabolisme of je stofwisseling houdt je in leven, je metabolisme bouwt je lichaam op, breekt zaken af en reageert op je omgeving. Het bepaalt hoeveel calorieën je lichaam op een dag kan verbranden en wat je nodig hebt om de dag door te komen!

Ons lichaam is voortdurend in verandering. Of, het is bezig met nieuwe structuren te bouwen, of het is bezig met voeding af te breken, brandstof in energie om te zetten, afvalverwerking, noem maar op...

Maar wat of wie regelt dat dan?

Wat had je gedacht? Daar zijn die belangrijke hormonen weer.

Vooral wanneer het aankomt op energie opslaan of energie verbruiken, zijn er een aantal hormonen die een hoofdrol opeisen. Zij bepalen of je gewicht verliest of net bijkomt.

 • Cortisol
 • adrenaline
 • testosteron
 • groeihormoon
 • insuline
 • oestrogeen
 • schildklierhormoon
 • leptine
 • ghreline

Zoals je ziet, dat zijn er heel wat! Het is belangrijk om weten dat ze elk hun specifieke functie hebben, maar dat er vooral een synergie moeten zijn tussen deze hormonen. Ze hebben een belangrijke invloed op elkaar.

Het is dus niet zo dat je een 'traag' metabolisme hebt. Door je levensstijl, je voedingsgewoonten, het gebrek aan beweging ( krachttraining), slechte slaap, zal je ervoor zorgen dat 1 of meerdere van deze hormonen ofwel hun ding niet doen, ofwel net teveel!

Laat dit nu net het moeilijkste zijn!

Elk persoon is anders, ieder van ons is uniek. Dus zo eenvoudig als het lijkt op papier, zo eenvoudig is het in het echte leven niet.

Wij als coach, moeten samen met jou op zoek naar waar nu net dat probleem ligt. Samen gaan we stap voor stap door bovenstaande zaken (voeding, lifestyle, training) met de bedoeling om deze te optimaliseren waardoor we het gewenste resultaat krijgen.

Heb jij dus nu een slecht of een traag metabolisme?

Kort antwoord! Nope, het is eerder zo dat je lichaam niet optimaal functioneert. Voor velen onder ons is dit realiteit. Maar het is op te lossen en dikwijls zijn de meest eenvoudige dingen, de meest efficiënte.

De oplossingen liggen in:

 • voeding
 • slaap
 • training
 • stress
 • vertering

1 klein probleem: Gewoontes!!

En dat brengt ons bij een onderwerp waar al heel veel boeken over geschreven zijn!

Verander je gewoontes!